Strategi: Velg en retning og implementer som et helvete

En effektiv strategi skal være enkel å forstå og enkel å kommunisere. Vi kan si mye om Donald Trump, men hans enkle budskap med mangel på detaljer blir forstått og er umulig å ikke få med seg. Enkle budskap spres raskere og gir en større gjennomslagskraft. Strategi handler ikke om å ha en detaljert plan, men å velge en retning og implementere som et helvete. 

Kurset i Digital Markedsføring har utfordret denne siden ved meg- å ikke henge meg opp i detaljer, og tillate slurv. Som den perfeksjonisten jeg er kan det gjerne ta flere dager å skrive et blogginnlegg nettopp fordi alle detaljer ikke er på plass, og beslutninger tas gjerne på grunnlag av nøye utformede planer. Er dette nødvendigvis en fordel? Det begrenser hvert fall min evne til å velge en generell retning og bare kjøre på.

Carl Størmer, tidligere markedssjef i Norwegian og nåværende driver av Jazzcode holdt tidligere i måneden en gjesteforelesning der han påpekte at det er viktigere med en retning enn detaljerte planer om en står overfor uforutsigbarhet. Endringer i forutsetningene bidrar til at planer forandres hele tiden.

Strategi – 3 steg av Jack Welch 
Karl Philip Lund beskriver strategi som å peke ut en retning, få folk med seg og bevege seg i riktig retning der alt forandrar seg underveis og suksessen er avhengig av din evne til å gjennomføre.

Det er selvfølgelig mange måter å utvikle en strategi. Karl Philip anbefaler imidlertid en strategi av Jack Welch bestående av 3 steg.

 1. The Big Aha: Å komme opp med en “big aha” for virksomheten, din avdeling, nettsted eller prosjekt er utfordrende da det gjerne kreves mye innovasjon og kreativitet. Når det er sagt trenger det ikke å være en banebrytende idé. Vær oppmerksom på at det er mange usikre faktorer og at det meste vil endre seg underveis- gjør noe med det man kan gjøre noe med. Slik Carl Størmer skriver: Ikke forsøk på kontrollere været, men tenk heller på hvordan man best mulig kan være rustet det været vi ikke kontrollerer.

  Essensen er å velge en generell retning og sette i gang.

  Et tips er å besvare følgende spørsmål:
  – Hvem er konkurrentene og er det noen spennende nykommere?
  – Hva er dine styrker og svakheter i forhold til konkurrentene?
  – Hvilke fremtidige trusler kan påvirke konkurranselandskapet og hva må du/dere gjøre for å vinne?

 2. De riktige menneskene: Gode team består av personer med ulike egenskaper, og hensikten er å få inn de riktige menneskene for å drive “the big aha” fremover. Ved hjelp av det Welch kaller “the acid test” kan du filtrere ut potensielle kandidater bestående av 3 elementer: integritet, intelligens og modenhet.Ved ansettelse, fokuser heller på grunnleggende verdier enn på kompetanse. Det er det imidlertid viktig av personen passerer filtrene. Det er først da du kan se på andre ting som energinivå, mot, handlekraft og lidenskap.
 3. Best practice og implementer som et helvete: Betraktes som den enkleste steget av de tre der du hovedsakelig skal lære av andre, identifisere best practices og implementere som et helvete. Resultatene du oppnår vil skape engasjement og bidra til å folk ønsker å bli med. Nøkkelen er å bygge kompetanse, dra nytte av andres erfaringer og kjøre på. Kanskje vil “The big aha” komme frem underveis?

Les mer om  3-stegsplanen til Welch og eksempler på suksesstrategier: her.

Et handlingsrammeverk for internett utviklet av Karl Philip Lund og Carl Størmer i Norwegian:

Bildet er hentet: herfra

Kilder:
Slik lager du en effektiv strategi: https://www.linkedin.com/pulse/20141106204942-7624-slik-lager-du-en-effektiv-strategi

I går: et improvisert foredrag om jobb og kunst som strategi: http://carlstormer.no/i-gar-et-improvisert-foredrag-om-jobb-og-kunst-som-strategi/

 

/Natalie Eriksen

3 thoughts on “Strategi: Velg en retning og implementer som et helvete

 1. Fin oppsummering Natalie. Det er viktig å få ting gjort, men også viktig at en gjør bra arbeid. Så er det også slik at det tar tid å bli flink og det er noe en må øve seg på. Jazzmusikere øver også for å beholde de utviklede ferdighetene. Så om du lar være å skrive en stund vil du oppdage at du er blitt litt “rusten”. Stå på videre, så ser du at det tar kortere tid å skrive innlegg som er gode, -det kommer med øvelsen.
  Hilsen fra Arne

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.