Touchmetoden: hvorfor bør du mestre den?

Er touchmetoden fremdeles et ukjent begrep, bør du lese dette innlegget. En undersøkelse gjort blant 200 personer i en bedrift, viste nemlig at bedriften kan spare 20.000 per år per ansatt dersom man lærer seg touchmetoden. Dessverre er det slik at ytterst få mestrer den. I dette innlegget skal jeg peke på hvilke fordeler det å lære seg denne metoden gir, og hvilke enkle grep du kan ta på egenhånd for å få fart på fingertuppene.

Touchmetoden
Kanskje ukjent for mange, men touchmetoden er tvert imot noe nytt fenomen. Den skal ha blitt oppfunnet av rettsstenografen Frank Edward McCurrin og allerede i 1888 vant han en skrivekonkurranse på maskinskriver med få feil og med høy skrivehastighet nettopp fordi han mestret touchmetoden. Den har imidlertid fått større relevans i dag da mange jobber går ut på å skrive ved hjelp av et tastatur. Hensikten er å kjenne hvor tastene befinner seg med fingrene fremfor å bruke synet.

I følge DinSide er F og J tastene nøkkelen til touchmetoden. Du plasserer pekefingrene på F og J-tastene på tastaturet, og de resterende fingrene (med unntak av tommeltottene) i en horisontal linje. På den måten vil totalt åtte taster dekkes og tommeltottene vil automatisk hvile på mellomromtasten.

Bilde lenke

Hvorfor bør du mestre touchmetoden?
Å skrive ved hjelp av et tastatur har forlengst inntatt en viktig rolle i jobbsammenheng, og det å mestre touchmetoden gjør deg svært attraktiv på jobbintervju. Det er nemlig flere arbeidsgivere som spør om touchmetoden på intervju. Ved å mestre touchmetoden kan du øke skrivehastigheten med godt over 50%. I en jobbhverdag som er preget av mye tid foran en datamaskin blir viktigheten av å skrive fort stadig større. 

Ved å bruke ti fingre fremfor to reduseres belastningen for skjelett og muskler, særlig hvis du skriver mye, siden dette gjerne medfører større håndbevegelser og anspent sittestilling. Metoden lar hånden og skuldre hvile, og de tradisjonelle plagene med musearm og arbeidsnakke minskes betraktelig.

Ønsker du å jobbe med effektivt i den digitale hverdagen, er det verdt å sette av litt tid for lære seg touchmetoden.

Hvordan lære seg touchmetoden?
Heldigvis kan du med enkle grep både lære og forbedre skriveteknikken. Et tips er å regelmessig trene på touchmetoden og unngå å titte på tastene mens du skriver, naturligvis. Jeg kan anbefale flere interaktive hjelpemidler, deriblant:

Nettstedet sense-lang.org gir deg et gratis grunnkurs i touchmetoden som kjøres direkte i nettleseren.

TypingWeb gir deg mulighet til få en oversikt over progresjonen din ved registrering, slik at du enkelt kan følge med på utviklingen.

Ønsker du å teste skrivehastigheten er 10fastfingers.com et gratis og enkelt program som ubegrenset lar deg teste hvor mange ord du skriver riktig i løpet av ett minutt.

Kilder:
Lær deg touch – effektivt og helt gratis. http://www.dinside.no/data/laer-deg-touch—effektivt-og-helt-gratis/61000077

Hva er touchmetoden og hvorfor bør du mestre den? http://jonasmoe.com/hva-er-touchmetoden-og-hvorfor-burde-du-mestre-den/

 

/Natalie

1 thought on “Touchmetoden: hvorfor bør du mestre den?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.